Hemkunskap
Vi fick i uppgift att göra
en middag där man kunde ha förrätt, huvudrätt, efterrätt, eller
alla eller 2 eller bara en rätt, man fick välja. Man skulle bara
hålla en budget på max 25 kronor per person, vi var 3 personer så
vi fick max 75 kronor att handla för.
Jag Oscar och Martin j
planerade att laga en högklassig 2 rätters middag. Vi valde att
skippa förrätten och bara ha huvudrätt och efterrätt. Till
Huvudrätt gjorde vi klyftpotatis med kycklingfilé tärningar och
rivna morötter. Vi fick betala 36 kronor för tre kycklingfiléer,
6,48 kronor för tolv stycken King Edward potatisar och 1,80 kronor
för 200 gram morötter. Det blev ett pris på 44.48 kronor.
Vi började med att sätta på ugnen på 225 grader. Sen skar vi upp potatisen i klyftor, sen la vi i dom i en form och hällde på matolja. Vi kryddade potatisen med salt, peppar och grillkrydda, ha inne potatisen i cirka 30 minuter.
Vi började med att sätta på ugnen på 225 grader. Sen skar vi upp potatisen i klyftor, sen la vi i dom i en form och hällde på matolja. Vi kryddade potatisen med salt, peppar och grillkrydda, ha inne potatisen i cirka 30 minuter.
Till efterrätt gjorde
vi en väldigt smarrig fruktsallad. Där fick vi betala 5 kronor för
två apelsiner, 6 kronor för två äpplen, 3 kronor för 15
vindruvor, två päron för 5.16 kronor och till sist 3,78 kronor för
300 gram färsk honungs melon och det blir 22,94 kronor. Sammanlagt
har vi gjort en middag på 67,48 kronor.
Vi valde denna maten
för att den är väldigt enkel och billig att göra, och det blir
sjukt gott med rätt kryddning på maten. Potatis och morötterna
tillför till en väldigt bra ekonomi för det kan man odla själv.
Potatis och morots odling i Sverige är väldigt vanligt. Så det är
bra för ekonomin och naturen, för att man inte behöver frakta
maten från andra länder in till Sverige och sen från Sverige till
affärerna och sen från affärerna till kunderna som köper maten.
Om man då kan odla det själv sparar man både på pengar och
bränsle.
Det är inte lika bra
ekonomi med Efterrätten. Här i Sverige odlar man bara äpple och
päron. Melonen, vindruvorna och apelsinerna odlar man ju utomlands.
Då blir det frakt med lastbilar tillexempel mellan Spanien och
Sverige och det är inte så speciellt bra för naturen att köra med
fordon som ger ifrån sig mycket avgaser. Så att odla frukten var inte lika bra för naturen som att odla potatis och morötter.
Så här blev resultatet av Huvudrätten och efterrätten^^
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar